Grupptänkande
En grupp som har hamnat i ett grupptänkande kommer att ta sämre, kanske till och med katastrofala, beslut. Oftast ligger brist på sunda konflikter och kommunikation samt oförstående för våra olikheter och motstridiga åsikter till grund för bristande omdöme i gruppen. Grupptänkande är ett fenomen som kan drabba grupper när de föredrar enighet före kritiskt tänkande.
Irvin Janis har myntat begreppet Grupptänkande och presenterade sin forskning i boken ”Groupthinking” 1972. Där presenterade han en studie på en grupp som ena gången tog fantastiska beslut och andra gånger tog nära på katastrofala beslut.
I en grupp med grupptänkande kan önskan att nå konsensus åsidosätta det sunda förnuftet och medlemmar som presenterar en avvikande åsikt möter stora motsättningar. Har du någon gång funderat på att ta ordet på ett möte men beslutat dig för att vara tyst då du fruktar att du ska upplevas som illojal mot gruppen? Då har du upplevt grupptänkande.
Hur uppstår grupptänkande?
Janis föreslog att det kan uppstå ett grupptänkande när det finns:
- En stark, övertygande gruppledare.
- En för hög grad av gruppsammanhållning och gruppen undviker att lyssna på avvikande åsikter eller på personer som kommunicerar på ett, för gruppen, annorlunda sätt.
- Intensiv press utifrån att fatta ett bra beslut.
Det är allmänt känt att beteenden som kan liknas vid grupptänkande finns i många olika situationer och grupper.
Symptom
Rationalisering: Rationalisering sker då gruppen genom diskussioner övertygar sig själva om att de gemensamma besluten är de rätta.
Självgodhet: Efter några framgångar börjar gruppen tro att alla beslut de tar är bra.
Stereotyper: Gruppen kan se utomstående som annorlunda, andra har en lägre moral eller saknar kunskap och kompetens: ”Det vet vi ju, IT-avdelningen har ju aldrig haft något fokus på kunderna”.
Utveckla sunda och stabila team
För att bygga effektiva och starka team behövs en utveckling som respekterar den tid det tar att förändra människor, speciellt människor i grupp. Med hjälp av Extended DISC analyser har du ett verktyg som främjar både individuell utveckling och en utveckling som ger teamet en stabil grund att stå på. Målet är att alla i teamet ska få tillgång till sin fulla potential, samtidigt som var och en ska finna modet att öka sin självinsikt. Detta leder till en mognad som skapar öppna diskussioner.
Extended DISC och teamutveckling
Teamanalysens information riktar sig till hela gruppen. Den stödjer teamet att förbättra kommunikation, samarbete, effektivitet, arbetsfördelning och teamets gemenskap. Teamet kan ha ett erkänt problem som teamanalysen kan hjälpa dem att förstå på ett djupare plan. Men Teamanalysen kan även användas för att förhindra att problem uppstår.
Diamanten i Teamanalysen beskriver tydligt de mest naturliga beteende- och kommunikationsstilarna i teamet. Den är inte bara användbar för enstaka team utan även för hela verksamheter och du kan inkludera ett helt företag på flera tusen personer i analysen. Detta ger en intressant bild av den rådande kulturen och vilka beteenden och vilken typ av kommunikation kunderna och de nyanställda möter.
Hagelkartan visar var de naturliga beteendestilarna hos individerna hamnar i Diamanten. Varje medlem i teamet representeras av en punkt på kartan. Placeringen av punkten (personen) är positionen för personens naturliga beteende. Hagelkartan visar tydligt hur spridningen av individer ser ut i teamet. Här ser vi om teamet har en stor spridning eller om de flesta medlemmarna befinner sig inom samma område. Oavsett om teamet har liknande, motsatta eller spridda beteenden påverkar det hur medlemmarna ser på varandra. Målet är att teamet ska komma till kollektiv självinsikt om hur deras gruppsammansättning påverkar deras arbete.
Förutom Diamanten och Hagelkartan kan teamanalysen presenteras med Namnkartan. Denna visar samtliga teammedlemmars position för det naturliga beteendet med namn.
Vill man göra en djupare analys är det lämpligt att använda Pilkartan. Pilkartan visar individernas naturliga beteende med namn, postion för både naturligt och anpassat beteende i en specifik situation samt förflyttningen mellan de båda. Pilkartan hjälper oss att se vilka beteenden som individen uppfattar förväntas av hen i
Har du läst så här långt?
Då är du troligen en person som är intresserad av att utforska du kan använda våra analyser för att stödja dig i ditt arbete med teamutveckling. Tveka inte, kontakta mig.
Kontakta Krister Svensson via telefon på 0730-600 352 eller via mail på krister.svensson@extendeddisc.se