
Kultur är en referensram som medlemmarna i en grupp anser fördelaktig för att överleva när de hanterar sin speciella gemensamma omgivning och därför har behållit och överfört den till följande generationer.
Kultur delas av alla eller nästan alla medlemmar i samhället. Äldre medlemmar förmedlar kunskapen och respekten för kulturen till de yngre medlemmarna. Kultur strukturerar uppfattningen om omvärlden. Kultur är ramverket som definierar hur du fungerar.
Kultur definierar:
- Hur du kommunicerar
- Vad som är, och inte är lämpligt
- Hur du relaterar till andra människor Hur du närmar dig problem
Kultur – en utmaning?
Kultur ger medlemmar trygghet, säkerhet, struktur och kontinuitet. De vet hur man förväntas bete sig, vad som är tillåtet och vad som inte är det. De vet hur man överlever. De vet att personerna de interagerar med delar samma värderingar, logik och resonemang. Att tillhöra en kultur gör livet enklare.
Samtidigt är ofta kulturen också begränsande, oflexibel, icke-tolerant och icke-accepterande när den utmanas. Kultur försvarar sig själv. Kultur vill utvecklas i sin egen hastighet och inte påverkas av andra kulturer. Samtidigt, när kultur definierar vad som är lämpligt, definierar den också vad som inte är lämpligt och därför inte accepterat. Kultur definierar hur vi ska tänka – vad som är korrekt resonemangslogik och vad som inte är det. Kultur definierar vad vi gör och vad vi inte gör.
I organisationsmiljön utmanas en teamkultur av flera ”fiender”, som t ex organisationskulturen (något som definierar hur hela företaget beter sig), andra teamkulturer som teamet behöver komma överens med och ibland teamledaren. Ofta fanns teamet innan chefen och chefen försöker få in element som teamkulturen anser som icke önskvärda.
Att hantera en teamkultur
Kultur är per definition något som växer fram med tiden. Den är baserad på medlemmarnas erfarenheter, uppbyggnad och värderingar. Det är inte möjligt att bestämma vad som tillhör och vad som inte tillhör kulturen.
Att hantera en teamkultur kräver bland annat att man förstår teammedlemmarna och historien bakom varje teammedlem. Teamets berättelse (teamets kultur) är summan av medlemmarnas berättelser (teamets personliga kulturer).
Att utveckla en teamkultur kräver:
- förståelse för varje teammedlem
- identifiering av styrkan i teamkulturen i dess nuvarande och framtida miljö
- identifiering av teamkulturens utmaningar i sin nuvarande och framtida miljö
- identifiering av utvecklingsbehovet
- identifiering av sätt att få teamkulturen att acceptera förändringarna
Vad påverkar en teamkultur?
Teammedlemmarnas beteende- och kommunikatonsstilar definierar många aspekter av teamkulturen. De spelar en viktig roll i hur teamet kommunicerar, fattar beslut, hanterar konflikter, delar ansvar och många andra teambeteendeaspekter. Det är viktigt att vara uppmärksam på de olika teamtyperna innan man analyserar teamets kultur vidare.
Varje team är unikt! Teamkultur är alltid en kombination av kompromisser mellan teammedlemmarnas individuella kulturer. Ju fler teammedlemmar som har liknande beteendeegenskaper, desto mer speglar teamkulturen dessa gruppmedlemmars preferenser.
Likartat team
Det är lättare att definiera och identifiera teamkulturen i ett likartat team. Det krävs färre kompromisser med liknande beteendeegenskaper som förstärker varandra. Vi kan förvänta oss att teamet beter sig på ett förutsägbart sätt, oavsett situation eller teammedlem som vi kommunicerar med.
- En stark kultur som alla associerar med fullt ut
- Enkel kommunikation
- Färre missförstånd
- Minskad flexibilitet
- Svårigheter med att dela ansvar

Brokigt team
Mängden av kompromisser som görs mellan teammedlemmarna är särskilt hög i brokiga team. Det finns färre teambeteenden som påverkas och styrs av teamkulturen. Teambeteendet är mindre förutsägbart och mer beroende av vilken gruppmedlem du kommunicerar med.
- Ingen stark kultur som alla associerar med fullt ut
- Flexibilitet
- Flera synpunkter
- Missförstånd i kommunikationen
- Olika synpunkter fördröjer beslutsfattandet

Motsatt team
Om teamet är motsatt är det alltid lämpligt att undersöka om det finns två subkulturer inom teamet som är starkare än den övergripande teamkulturen. Det görs ofta kompromisser mellan teammedlemmarna i ett motsatt team som definierar den övergripande teamkulturen.
- Uppdelad i subkulturer
- Delegering av ansvar
- Flera synpunkter
- Subgrupperingar (”vi” och ”ni”)
- Maktkamp (vems ståndpunkt vinner)

7 analyser
Med Extended DISC kan du arbeta med 7 olika Kulturanalyser. Varje kategori har en generell analys samt en analys som beskriver teammedlemmarna djupare.



Har du läst så här långt?
Då är du troligen en person som är intresserad av att utforska hur teamkulturer fungerar och hur man kan utveckla dem. Tveka inte, kontakta mig. Jag berättar gärna hur du kan använda våra kulturanalyser för att utveckla team och organisationer.
Kontakta Krister Svensson via telefon på 0730-600 352 eller via mail på krister.svensson@extendeddisc.se
